neděle 5. ledna 2014

NERADOVÁ Jitka

Třídní knížka do tramvaje
Autorka shrnula úsměvnou formou svoje zkušenosti z učitelské dráhy. Je milé zavzpomínat na svá vlastní školní léta, na dobu povinné školní docházky svých dětí a porovnat je se současným školním životem.

obrázek je z internetu

Odnikud nikam
Letmý pohled do zákulisí české povahy
Autorka knihu věnovala Neveklovsku, kde bylo za války německé cvičiště SS a původní obyvatelé se museli vystěhovat do vnitrozemí. Poté přišla komunistická diktatura a s ní nové hrůzy a ani doba po roce 1989 nevyřešila všechny problémy kraje. Autorka v předmluvě píše: "Navíc se mnozí snaží dobu minulou vytěsnit z naší kolektivní paměti, jako by století hrůzy neexistovalo. I proto přicházím s touto knihou - připomínkou těch, kdo na vlastní kůži zažili, co znamenal život v Čechách ve dvacátém století - byla to cesta odnikud nikam."  
Vyprávění začíná v roce 1942 svatbou a osud jedné rodiny můžeme sledovat až do roku 2009.
V knížce jsou fotokopie dobového tisku, přečtený text nutí k zamyšlení. Jsem ráda, že jsem si Odnikud nikam půjčila a přečetla:-)

obrázek je z internetu

1 komentář:

  1. To je moc příjemná oddechovka. Měly jsme s dcerou to štěstí, že jsme se mohly zúčastnit křtu, takže máme knížku s osobním věnováním autorky. Toho si moc ceníme.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana