pátek 9. května 2014

Háčkovaná šála ze čtverečků

Nějaká růžová klubíčka Bambina mi zbyla a už se mi nechtělo je vracet do "syslírny". Ve sbírce různých nápadů a návodů jsem vybrala jednoduchý čtvereček a zde je výsledek z háčku č. 3,5.


Na motivek uháčkujeme 7 řetízkových ok a spojíme je do kroužku.
1. řada: 16 dlouhých sloupků spojíme pevným okem do kruhu
2. řada: do každého dlouhého sloupku předchozí řady uháčkujeme dlouhý sloupek a dvě řetízková oka
3. řada: pod řetízková oka předchozí řady uháčkujeme skupinku 2 dlouhých sloupků a 2 řetízkových ok
4. řada: pod řetízková oka háčkujeme krátké sloupky a 3 řetízková oka (opakujeme třikrát) a pro roh čtverečku uháčkujeme 6 řetízkových ok (opakujeme celkem čtyřikrát)
5. řada: pod 3 řetízková oka uháčkujeme 3 dlouhé sloupky a do rohů 5 dlouhých sloupků, 2 řetízková oka, 5 dlouhých sloupků, opakujeme v celé kruhové řadě.


Nejsvětlejší růžové jsem měla dvě malá klubíčka maličko odlišného odstínu a tak jsem nedříve uháčkovala první řadu - měla jsem deset a deset koleček. Potom jsem háčkovala tmavší barvou další dvě řady. Na poslední dvě řady jsem použila nejtmavší barvu a v poslední řadě jsem čtvereček přiháčkovala k předchozímu - bylo to velmi napínavé, ale materiál mi vystačil i na poslední dva čtverečky. Na obháčkování krátkými sloupky jsem použila co mi zbylo:-)


Šála je široká 22 centimetry a dlouhá 202 centimetry - stejně tak velkého sumce chytil syn vloni na Dyji:-)
 
Nejméně zábavnou a časově docela náročnou prací bylo začistění konců přízí:-) a že jich bylo, těch cancourků, ale zase přibylo do skleničky na Tusal 2014:-)
 
Hezký víkend. Zuzana

10 komentářů:

  1. ta je nádhernáááá. I barva i vzorek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:-), skutečně to jsou zbytky od předchozího tvoření. ahoj a hezké dny. Zuzana

      Vymazat
  2. Ty jsi pilná jako včelička! Moc krásná šálička......Taky máme blízko řeku Dyji....děkuji za návod, asi si ho nechám na nějakou deku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mili, děkuji. Dyji nemáme blízko, ale syn tam byl před lety na rybářském táboře a od té doby si tam jezdí v létě zachytat. Vloni se mu povedlo něco neuvěřitelného - nejdřív chytil jeho kamarád sumce 80 centimetrů, pak syn 160 centimetrů - to mi poslal na mobil fotku a když mi za dvacet čtyři hodin napsal, že chytil dalšího o délce 202 centimetry - máme i fotky:-) - a ryby pustil:-) Tak si myslím, že letos pojedou na Dyji zase. ahoj Zuzana - a já mám blízko Labe

      Vymazat
  3. Pěkné barvičky, takové sladké:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem si říkala také, ale mám černý kabát a bude to takové veselé....uvidím, zda ho budu nosit, pokud ne, půjde dál k někomu mladšímu:-)

      Vymazat
  4. Zuzko, prohlédla jsem si všechno co jsi vytvořila a nestačím se divit jak si rychlá :-)) Všecno se ti moc povedlo :-)) Vzoreček na variabilní šálu neznám a určitě ho někdy zkusím :-)) Krásnou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zdeni, děkuji. Vzoreček jsem už dříve používala a měla jsem ráda ještě jeden, snad si na něj vzpomenu. Mohl být jednobarevný nebo více barevný, také by byl šikovný na využití zbytků. V zásobě mám i další:-) tak příště. ahoj a hezký týden. Zuzana

      Vymazat
  5. Jeeeeeeej uzasnyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy...taky sa da nosit aj cez chladne letne vecery :)
    Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Miko, ty mi snad čteš myšlenky....skutečně mám v plánu ho použít i za chladnějšího letního večera:-) ahoj Zuzana

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana