úterý 8. října 2013

Knoflík a zase knoflík

Mám ráda knoflíky všech barev, tvarů a velikostí. Vždycky žasnu nad tím, co dokáže správně zvolený knoflík udělat s oblečením. Už mockrát jsem si u kupované věci vyměnila použité knoflíky a vždy to bylo ku prospěchu. 

Když v obchodě uvidím zajímavý knoflík, jsem schopná si ho koupit do zásoby. Za ty roky jsem si jich nastřádala docela slušnou zásobu. Musím se přiznat, že odstřihnu byť i jeden jediný knoflík od věci, kterou vyhazuji. 

Dříve jsem hodně šila, pletla, háčkovala a tak vždycky nejprve prohlédnu svoji sbírku a teprve, když nic vhodného nenajdu, zkusím obejít obchody. Když jsem vybírala knoflík na „kostlivce“ háčkovanou vestu, vyfotografovala jsem část svých knoflíkových pokladů.

Už před lety jsem je začala skladovat ve skleničkách od kečupu, které se mi vejdou do poličky skříňky šicího stroje. Mám je podle barev a zdá se mi to jako šikovné řešení.





Na fotografiích je pouze část "sbírky":-)




Tenhle knoflík je po mé babičce, musí být hodně starý a střežím si ho, protože se mi líbí J Asi si budu muset uplést nějaký šedý svetr a vymyslet, jak ho připevnit tak, aby byl odnímatelný. Praní by asi nepřežil. Dříve se podobné knoflíky přišívaly na kabáty a v případě, že se dával kabát čistit, tak se knoflík odpáral a později znovu přišil. A babička ho nejspíš na nějakém kabátu měla:-)

Třeba je nás - milovnic knoflíků - víc:-)

Tak jsem splnila svůj včerejší slib:-) a přeji hezký večer. Zuzana

11 komentářů:

  1. Pěkná sbírka a hezky uložená ve sklenkách. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a to je jenom část:-). Skleničky se mi za ty roky osvědčily, vyberu základní barvu a občas vidím, zda tam je něco vhodného:-) aniž bych je vysypala. Zkoušela jsem stejné navlékat na nit, ale není to vůbec praktické, asi by byl vhodnější drátek, ale jak je skladovat?

      Vymazat
  2. Babičči je NEJ...už se těším,kde se bude vyjímat.Můžeš ho přišít na kousek filcu a na filc špendlíček a můžeš ho nosit s něčím,k čemu se bude hodit jako brožku už třeba zítra!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy ty máš skvělý nápad s tou broží:-) - já to nějak domyslím a hlavně vyrobím:-) Díky. Zuzana

      Vymazat
  3. Zuzi, Tvoji sběratelskou vášeň, co se týče knoflíku, naprosto chápu, jsem na tom podobně. Jen je nemám, při své povaze, tak krásně roztříděné :-) No a knoflík po babičce, ten bych nosila pro štěstí :-) Přeji krásné dny. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem asi celkově "sysel" :-) V těch skleničkách je mám skoro od začátku mého šití a když budu upřimná, občas spěchám a tak je část ještě smíchaná - to třeba v případě, že přebírám šatník:-) nebo když si vytipuji třeba tři druhy na halenku - ne vždy je hned vrátím zpátky.

      Vymazat
  4. Spomínam si, ako sme u babky mali vo zvyku vyťahovať rôzne veľké fľaštičky s gombíkmi (tiež delené podľa farieb) a skúmali, aké majú všelijaké tvary a materiál, koľko dierok, ktorých je najviac a pod. Zbierka gombíkov je skvelá vec. Poteší malých aj veľkých a ešte sa dá aj využiť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já je nesbírám cíleně, to jsem si jenom nasyslila během let. Také jsem ráda zkoumala zásoby u babičky a některé jsem si později vzala:-) ahoj Zuzana

      Vymazat
  5. Páááni.... ty máš větší zásobu než galanterie:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na galanterii nemám - asi bych v ní nemohla prodávat:-)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana