pátek 11. října 2013

CIVADE HORŇÁKOVÁ Lenka

Před nějakou dobou se mi dostala do ruky knížka autorky Lenky Horňákové Civade Provence jako sen. Spisovatelka pocházející z České republiky se ve Švýcarsku potkala se svým manželem a přestěhovali se do Francie. Z počátku žili v Paříži, ale časem zatoužili po vlastním bydlení a tak se přestěhovali k babičce na venkov a začali shánět vhodnou nemovitost v oblasti Provence.  V knížce je popsána celá jejich anabáze s koupí starého zchátralého zámku, jeho obnova a vybudování penzionu. Víc prozrazovat nebudu, knížka stojí za přečteníJ


Druhou knížkou autorky jsou Lanýže. Dozvíme se v ní o tom, jak místní lidé po mnoho let postupně přijímají mezi sebe mladičkého přistěhovalce Martina. Ten se na škole seznámil s přítelkyni a ochutnal svůj první lanýž a tak by rád poznal všechna tajemství spojená s lanýži. Kromě realistických popisů kraje, místních lidí, jejich zvyků a kultury si můžete rozšířit své znalosti i o informace ze světa sběračů lanýžů. Pokud chcete vědět, zda Martin ve svém úsilí uspěl, musíte si knížku přečíst samiJ



Lenka Horňáková se během svých studií seznámila a spřátelila s Anne Deloflotte Mehdevi, Francouzkou, která se provdala za Američana a žila s ním nějakou dobu v Praze. Společně vydali knížku Prioritaire Praha – Paříž. V ní jsou úryvky z jejich korespondence, kde Anička popisuje život v Praze a Lenka ve Francii. Obě postupně poznávají původní vlast své kamarádky, učí se cizí jazyk, porovnávají životní styly, školství a plno dalších věcí. Tím, že už jsem četla Provence jako sen, byla jsem více v obraze, občas jsou v knížce jenom stručné odkazy. Ale ráda jsem si přečetla, jak se na českou mentalitu dívá cizinec. Lenka to měla o něco jednodušší, její manžel je "domorodec", ale Anne s manželem jsou v Čechách cizinci oba. Pěkné čtení:-)


Obrázky knížek jsem si "vypůjčila" z internetu.

10 komentářů:

  1. Já teda už hooodně dlouo nečetla, ale pokud se mi zadaří sehnat tak do té první se určitě pustím. Musí být úžasná.
    Pa Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za přečtení stojí všechny tři - každá je jiná ale čtivá:-) a v knihovně je mají:-) i když v té naší ahoj

      Vymazat
  2. Hned budu shánět,ráda čtu. Teď mám rozečtenou knihu Anne Franková Deník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tu knížku jsem dosud nečetla tak děkuji za tip:-)

      Vymazat
  3. Jo,jo...naprostý souhlas..Provence jako sen jsem už přečetla s odstupem času dokonce dvakrát,když autorka popisovala provizorní bydlení po dobu rekonstrukce zakoupeného objektu,zdálo se mi to neuvěřitelným býti:-)))
    Ty další neznám,tak díky za tip,jak tak koukám,v knihovně sáhneme často po stejné knížce:-)
    S pozdravem Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám široký záběr - na blog zatím dávám aktuálně přečtené knížky - jinak jsem četla třeba Jiráska, Dostojovského, Dumase.......a stejně mám značné mezery:-) ale pokud máš tip na něco zajímavého....budu jenom ráda:-) ahoj a hezkou neděli

      Vymazat
  4. Ahoj, tak já statečně bojuju s Ostružinovým vínem a když ho přeperu a začne mě bavit,( jak víš, moc mě nechytla a mezi tím už jsem přečetla jinou, trochu silnější :-) ) půjčím si i tu první v článku.
    Mám moc ráda knížky Petera Mayle, napsal třeba Dobrý ročník a natočili podle ní moc pěkný film. Taky píše o Provance, žije tam přes 30. let. A v knihovně jsou na většinu jeho knihy čekací pořadníky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý ročník jsem četla také a i nějaké další, časem to sepíšu. I u nás v knihovně se na některé tituly čeká. Jak mají malý rozpočet, kupují po jednom výtisku a zájemců je hodně..... Já jsem Ostružinové víno četla o dovolené, začátek se mi moc nelíbil, ale pak jsem se začetla a bylo mi líto, že je konec.

      Vymazat
  5. Právě ji čtu, Zuzko a baví mě to!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana