úterý 5. září 2017

LAMBERK Jiří

MUDr. (10. března 1948, Praha), lékař a spisovatel
Rodina jeho otce pochází z hanáckého Přerovska. Během studií na SVVŠ Velvarská, Praha 6 zkouší první literární krůčky v „ Divadélku v suterénu“ při Ústředním domě armády v Dejvicích - Autorské divadlo Jana Cimického a Jiřího Lamberka. Písničky, poezie, kabaret. Studia na lékařské fakultě UK v Praze ukončil v roce 1972. Krátce pracoval v nemocnici Český Brod . Od roku 1976 žije v USA kde působí jako anesteziolog v Miami na Floridě. Vybudoval si tam úspěšnou kariéru v University Of Miami/Jackson Memorial Hospital.
V současnosti působí v Memorial Hospital Hollywood, Florida a navíc jako docent vyučuje na Nova University Fort Lauderdale , Florida. Výrazná osobnost v „American Czech-Slovak Cultural Club“.

Literární tvorba
Můj dědeček Jakub Lasch - židovské povídky z moravského venkova, sepsal otec spisovatele ing. Karel Lamberk . Po smrti otce vydává v roce 2001 tyto postřehy Jiří Lamberk jako spoluautor a přitom poslední povídky jsou již jeho vlastním dílem. Miamské příběhy, spoluautor Martin Hořínek vydáno 2002,Nemocnice na kraji Miami spoluautoři Ondřej Pýcha, Martin Hořínek vydáno 2005. Návraty : Nemocnice na kraji Miami , vydáno 2007, Rozverné dny miamského lékaře , vydáno 2009

(text je z internetu)

O neplechách v Miami
Další dílo z miamské série odkrývá nové detaily z nám již známého „špitálu“. Nové střípky do mozaiky postav a postaviček doktorů jsou podány tak, jako bychom s nimi v lékařské jídelně zrovna také seděli a nezávazně tlachali. Pod zdánlivou plytkostí doktorských hovorů u snídaně je možno vycítit nutnost jakéhosi odreagování před dalším náročným dnem. Autobiografické části knihy jsou psány s velkou upřímností a v mnohém odhalují i povahu samotného autora. 
(text je z internetu)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana