neděle 10. listopadu 2013

Pletení ponožek a rukavic

si můžeme usnadnit, když místo čtyř jehlic (pátou oplétáme) použijeme pouze tři krátké pletací jehlice (čtvrtou oplétáme). V týdnu mi to poradila mamka, mluvily jsme spolu na Skype a já u toho pletla rukavici a jedna z jehlic mi vyklouzla. Tak jsem nadávala, že jsem nešikovná. Mamka mi řekla, ať pletu na třech jehlicích a tak jsem to zkusila, jedná se o zvyk. Druhou rukavici jsem už pletla podle rady a je to rychlejší a za celou dobu mi žádná oka nevyklouzla.
Je fakt, že když je pletenina na čtyřech jehlicích, můžeme ponožku či rukavice průběžně zkoušet, ale pokud pleteme druhou nebo víme, že popis odpovídá, je lepší použít krátké jehlice tři.

Ještě uvažuji o tom, že zkusím plést rukavice na kruhové jehlici. Tak snad někdy příště. Zuzana

16 komentářů:

  1. Myslím, že by sa mi poplietli ruky. :D
    Ihlice som odložila ešte kedysi na základke. Vôbec mi to totiž nešlo. Hladko, obratko. :) Jedno oko ako myška a to druhé ako slon. No...taký vzor sa mi nepáčil, tak som prestala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Majo, cvičení dělá mistra. Když to znovu zkusíš, určitě časem přijdeš pletení na chuť. Moje první pletení bylo příšerné - dělala jsem si ještě na základní škole vestu - tak jsem raději pletla na pletacím stroji a hodně jsem si háčkovala. Postupně jsem občas něco upletla a dnes to celkem zvládám, i když jsou mnohem lepší pletařky. Ale je to moje práce, originální model.....a párat se dá vždycky:-) tak moje výzva pro tebe je - zkus něco uplést - třeba nějakou chňapku a já budu vyšívat ty stromečky:-)

      Vymazat
    2. tak ale to je drsné! :D na termín sa radšej ani nepýtam

      Vymazat
    3. Já to napsala jako návrh - nemusíš ho přijmout....ale je to šance pletení zkusit:-) Záleží na tobě, jak se rozhodneš - já vyšívat budu, ale je otázka kdy.

      Vymazat
    4. No tak možno aj ja budem pliesť (hoci, háčik som už skúsila a nedopadlo to). Ale pochybujem, že ešte v tomto roku. Výzva to je, avšak hľadať v tomto rekonštrukčnom bordeli ihlice...ak tu vôbec niekedy boli...by bola ešte väčšia výzva a na to už nepristúpim. Neviem nájsť potrebnejšie veci. :D

      Vymazat
    5. Každá věc se má zkusit víckrát. I já tak začínala a vlastně stále něco nového zkouším - také mi to nejdřív nejde, ale když si něco umanu, dokážu to zvládnout. Dnes už je na netu spousta návodů a krátkých videosnímků....horší bylo zkoušet to podle knížky....

      Vymazat
  2. Tak to já ponožky pletu na jedné kruhové jehlici obě najednou. A přijde mi to jako supr. Jen se mi občas zamotají klubíčka - teda když pletu se samovzorovacího, jinak pletu z jednoho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, ponožky na kruhové jehlici jsem viděla u tebe na blogu a od té doby uvažuji o tom, že to zkusím. Už mám vlastně nahozená oka - jenom si říkám, že na těch třech to je rychlejší. Ale je to jenom odhad, musím to zkusit. ahoj Zuzana

      Vymazat
    2. Zuzko ono je jedno na čem se plete. Každý si musí vybrat to, co mu nejvíc vyhovuje. U mě to nejdřív byla nutnost, až pak se to proměnilo v zálibu. Nějak jsem si nedovedla přestavit, že budu plést ponožky na 4 jehlicích - docela dost ostrých. Když jsem po letech chtěla plést ponožky pro prcka tak mu bylo něco málo přes rok. No a já vlastně hledala nějakou jinou možnost pletení, než jsou 4 jehlice, vyhrála jedna kulatá. No a nakonec jsem si tuto techniku zamilovala.
      Já vlastně na kulatých jehlicích posledních 6 let pletu všechno. Svetry počínaje a čepicema konče. Prostě mě max. vyhovují. Nikde žádná ostrá hrana, která by těm malým broučkům ublížila.
      Já zase obdivuji ty,kterým to jde na 4.
      Krásné pletení Tereza

      Vymazat
  3. taky používám, poradila mi to kamarádka a je to rychlejší než na čtyřech
    obě ponožky na jedné kruhové jehlici....to musím omrknout, to je zajímavé

    OdpovědětVymazat
  4. Zuzi, já také pletu na třech jehlicích. A volné konce mám proti uniknutí oček opatřené špuntama z lahví - zkrátím je, aby mi nezavazaly asi na 1,5 cm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za radu:-) a nezdržuje to? Pletu nyní 16 ok na jedné jehlici. Na konce obyčejné jehlice si dávám čtvereček silnějšího papíru nebo kolečko korku - pak mi nemůže poslední oko spadnout:-)

      Vymazat
  5. Rukavice tedy plést neumím, ale ponožky dělám na dvou jehlicích obě dvě najednou. Jenom se pak po straně sešijí. Aspoň mám jistotu, že budou obě ponožky stejné a nemusím nic počítat. A pletu na kulatých jehlicích všechno, i svetry. Pleteniny nejsou tak těžké do ruky. Alena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana