čtvrtek 18. ledna 2018

BOLAVÁ Anna

je literární pseudonym jazykové korektorky, recenzentky a trojnásobné matky Bohumily Adamové, která se narodila a vyrostla v jižních Čechách. Během studií bohemistiky na FF UK v Praze vystřídala řadu zaměstnání. Od ranního roznosu novin, výrobní dělnice u pásu až po uklízečku na ministerstvu a lexikografickou excerptorku Ústavu pro jazyk český. V současné době vykonává různorodé redaktorské práce, pěstuje červenou řepu, sbírá léčivé byliny, chytá ryby, fotí povrchy a zemědělské stroje, vychovává děti a produkuje texty rozličných žánrů. Pod různými jmény publikovala v Tvaru, Hostu, Salonu Práva, Babylonu, Welesu, Protimluvu aj. Sbírka Černý rok (2013) je jejím knižním debutem.
(text je z internetu)

Do tmy
Příběh osamělé, nemocné ženy, která většinu života zasvětila sběru, sušení a odevzdávání léčivých rostlin, má od počátku nádech apokalypsy. Děj se posouvá kupředu pomocí detailně propracovaného „plánu sběru“. Konstantou je pak úterý, výkupní den, kdy hrdinka nedočkavě navštěvuje výkupnu. I přes pomalé, zdánlivě nevzrušené tempo probublává pod hladinou podivný neklid. Rafinovaný styl nás kapitolu po kapitole vtahuje hlouběji: hlouběji do staré půdy, hlouběji do prokletí sběru bylin.
(text je z internetu)

3 komentáře:

  1. No veselé čtení to není....Krásný víkend Zuzanko :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Sbírám bylinky, asi by mě zaujala knížka "Do tmy", zkusím si ji půjčit či nějak získat. Přeji také pěkný víkend - prodloužený, děti mají pololetní prázdniny. Být nasněženo je za našima výskotu sáňkujících, takto se zase líp venčí po krajině. Zdraví tě Terezka! ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana