čtvrtek 11. května 2017

KUTINOVÁ Amálie

(roz. Tauberová) se narodila 22. června 1898 v Rouchovanech u Moravského Krumlova jako desáté dítě řídícího učitele Jana Taubera. Její matka Amálie Matějíčková pocházela z Brumova. V roce 1902 se celá rodina přestěhovala do Štítné nad Vláří, kde v letech 1904 až 1908 chodila do obecné školy. Po těžkém onemocnění otce (při hašení požáru Štítné ho ranila mrtvice a zůstal nehybný) a jeho penzionování se v roce 1908 rodina přestěhovala do Valašské Meziříčí, kde se svými sestrami navštěvovala gymnázium. Když otec zemřel (Amálii bylo jedenáct let), čekal matku tvrdý život vdovy s dětmi. V roce 1916 složila maturitní zkoušku a nastoupila do povinné lékárenské praxe do Tábora, kde přežila první světovou válku jako praktikantka za byt a stravu. Po skončení války vystudovala fakultu farmacie Univerzity Karlovy v Praze a jako magistra farmacie působila v řadě českých měst (Praha, Karlovy Vary, Křinec u Nymburka). V roce 1920 se provdala za Ing. Jana Kutinu, s nímž pracovala v jeho nakladatelství, které bylo orientováno na tělovýchovné, osvětové, literární, divadelní a hudební materiály pro potřeby tělocvičných jednot a škol. Po roce 1948 se nemohla vrátit ke spisovatelské práci, začala proto po chalupách se sběrem krkonošského folklóru a pohádek. Poslední desetiletí života prožila ve Vrchlabí u své dcery Marie Kubátové, která svou matku následovala v povolání magistry farmacie i ve spisovatelské a sběratelské činnosti. Je autorkou tří pásem dětských písniček, zhudebněných profesorem Jaroslavem Křičkou, řady časopiseckých článků a přednášek. Pouze v rukopisech se dochovaly Hrdinové Kerkonoš, Lhačky a poudačky a Pohádky babičky Vávrové. Za své literární dílo Gabra a Málinka byla v roce 1949 jmenována čestnou občankou obce Štítná nad Vláří, kterou tímto svým dílem proslavila a kterou vždycky považovala za své rodné město a domov. Její jméno nese jedna z ulic města. Zemřela ve Vrchlabí, ve věku 67 let, dne 30.března 1965. Je pochována na venkovském hřbitůvku v Horních Štěpanicích, v kraji krkonošských poudaček a písní, jak si přála. 
(text je z internetu)

Gabra a Málinka - 1. až 6. díl
Autobiografické vyprávění přibližuje šťastné dětství dvou sester Gabry a Málinky, a to s neopakovatelným humorem a jadrným nářečím. 
(text je z internetu)

Okolo Gabry a Málinky
Vzpomínky spisovatelky na dětská léta na venkově. 
Vystupuje tu jako předškolní dítě a dítě mladšího školního věku. Vzpomíná na své rodiče, početné sourozence a lidi, která měla či neměla ráda. Knížka, doplněná fotografiemi, je rozdělena na krátké kapitoly a mohou ji číst děti stř. škol. věku, pokud se budou chtít dozvědět podrobnosti o spisovatelčině dětství, z něhož čerpala látku pro své knihy o Gabře a Málince.
(text je z internetu)

Knížky jsem četla už tolikrát....a vždy si je přečtu s radostí a velkou chutí:-)

5 komentářů:

  1. Zuzanko Gabru a Málinku jsem milovala... dodnes si pamatuji příběhy, které v knize autorka tak krásně popisuje. Knížky byly i moc hezky ilustrované, půjčovala jsem si je v knihovně.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám všechny díly včetně Farmaceutky a Naši pacienti. Miluju ty cérky od Járku a Bečvy!

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, já ostuda tolik let v Horních Štěpanicích bydlela a vůbec netuším, že je tam pohřbená a musím přiznat, že jsem ani nečetla....

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně jsi to napsala - knížky jsem si koupila před několika lety v antikvariátu a jsou půvabné...

    OdpovědětVymazat
  5. Gabru a Málinku miluji, jejich příběhy a prostředí ve kterém žily, mne přirostly k srdci. Mám moc ráda i knížky M.Kubátové.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana