středa 7. října 2015

CARLISLEOVÁ Helen Grace

je americká spisovatelka narozená v roce 1898, napsala několik románů pro ženy.

Krev mé krve
Román světové proslulosti vychází i v současné době jako oslava mateřské lásky.

......Prostý životní příběh Mary Williamsové a jejích čtyř děti, vyprávěný jednoduchým neliterárním jazykem bez jakékoli interpunkce, se tak stal nadčasovým portétem ženy-matky a své autorce zajistil nesmrtelnost.
(opsáno z přebalu knížky)

Mladičká Mary pracuje jako pokladní v obchodním domě, zde se seznámí s Frankem a později se za něho provdá. Během krátké doby se jim narodí čtyři děti, dva chlapci a dvě dívky. Frank zemře na následky úrazu a Mary zůstává s malými dětmi sama. Z pojistky zakoupí malý domek v málo obydlené oblasti a celou rodinu živí šitím. Každé z dětí je úplně odlišné a postupně sledujeme, jak vyrůstají a stávají se dospělými.

Víc prozrazovat nebudu - bylo to zajímavé čtení, i když mi docela chyběla diakritická znaménka:-)

Opět jsem si rozšířila obzory týkající se života v dobách minulých.....

2 komentáře:

  1. Zuzanko, tak ta vypadá moc zajímavě :-)) Čtu moc ráda o životě v dobách minulých, vůbec to neměli jednoduché :-) A zvlášt matka se čtyřmi dětmi...doufám, že ji seženu :-) Měj se krásně :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku jsem našla v tátově knihovně asi před třiceti lety, četla jsem ji jako puberťačka... Musím říct, že mě z ní tenkrát hodně mrazilo. Hlavně z toho kontrastu jednoduchého vypravování obyčejné mámy a neobyčejných osudů jejích dětí.... Pořád si ji pamatuju, což nemůžu říct o každé knížce, která prošla mýma rukama... Asi navštívím tátu a přečtu si ji i po takové době... Ivča

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana