úterý 22. září 2015

Mudrák Augustin/Červenka Jiří

Bojoval jsem na císaře pána
Český voják, Augustin Mudrák (1888-1971), strávil s krátkými přestávkami na vojně deset let. Nejprve v roce 1909 nastoupil tříletou vojenskou základní službu, po jejím skončení byl povolán zpět na vojnu v rámci částečné mobilizace, aby za několik dalších měsíců nastoupil na bojiště první světové války. Augustin Mudrák si po celou tuto dobu denně zaznamenával do svého kapesního notýsku své strhující zážitky z bojišť i ze zázemí. Pojďme se tedy vrátit o sto let nazpět a prožijme s bývalým českým vojákem deset let jeho vojenské služby. Ocitneme se na bojištích první světové války, dozvíme se, jak tyto boje probíhaly, co při nich on sám pociťoval a jak toužil žít, přestože si nedovedl představit, že jednu z nejstrašnějších válek v lidských dějinách vůbec může přežít.
Opsáno z přebalu knížky

 Autor popisuje běžný život vojáka na ruské frontě, v Karpatech a na frontě italské. Knížku doplňují fotografie z rodinného archivu Mudrákových, včetně těch odeslaných z fronty.

 Život vojáka byl těžký, trpěl ukrutnou zimou, měl neustále hlad a žízeň, ranění, i přes dostupné ošetření, umírali. V Itálii je zase trápilo velké vedro a nedostatek vody. Augustin Mudrák byl po prvních bojích zařazen do zdravotního družstva a díky tomu přežil. Už vím, proč můj pradědeček nechtěl o válce vyprávět, vždycky mamce říkal, aby se neptala. Jenom vzpomínal, jak hezká příroda je v Itálii. Zatím jsem ho v žádné vojenské databázi nenašla, mám údaje o jiném příbuzném, který padl v Rusku. A tak hledám dál….

 Jsem ráda, že jsem si knížku půjčila a doplnila si znalosti o první světové válce. O to víc si vážím toho, že žiju teď a tady…..

3 komentáře:

  1. Zuzanko, o válkách čtu dost nerada....už jako puberťačka jsem z Vojny a míru četla jen mír :-)) Je teda pravda, že povinnou četbu Na západní frontě klid jsem přečetla, ale i z knížky co napsal přítel jsem bitvu o Británii přeskakovala :-)) Taky jsem ráda, že žiju teď :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zdeni, ani já nemám ráda války a na válečné filmy se zpravidla nedívám. K půjčení tohoto titulu jsem přistoupila proto, že sháním informace o pradědečkovi a tak jsem chtěla vědět víc o tom, jaká válka to vlastně byla. Napiš mi prosím jakou knížku napsal přítel, pokud nechceš sem tak třeba do mailu:-) Díky ahoj Zuzana

      Vymazat
    2. Zuzanko, on je zaměřený na 2.světovou, to víš klidně mu udělám reklamu :-)) Jan Rail - Stíhač od Treble One, je to o panu Hrubém, jeho jsem nepoznala, jen jeho manželku, už bohužel taky zemřela....

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana