neděle 29. září 2013

HARRISOVÁ Joanne

Čokoláda 
- zrovna včera večer dávali v televizi její filmovou podobu. Už je to delší doba, kdy jsem knížku četla a líbila se mi.

Ostružinové víno
Hlavní hrdina anglický spisovatel Jay Mackintosh má ve sklepě uloženo šest lahví ovocného vína po svém příteli. Jednoho dne omylem otevře jednu z nich a víno mu svou chutí a vůní připomene dětství. Pak zahlédne inzerát s obrázkem vysněného domku ve Francii, nemovitost zakoupí a přestěhuje se tam. Knížka popisuje jeho postupné přizpůsobení se, i za pomoci zbývající lahví vína, a obyvateli je nakonec přijat, i když k němu mají z počátku nedůvěru. V představách ho navštěvuje jeho dospělý přítel z dětství a směřuje ho tím správným směrem - k farmaření. Dokáže Jay najít cestu i ke své ovdovělé sousedce a její dceři?  To už si musíte přečíst sami, knížku mohu doporučit.


Slaná vůně přílivu
Hlavní hrdinka Made se po deseti letech vrací na ostrov, na kterém prožila své dětství. Ke starým problémům ostrovního života se přidávají nové a Made se snaží vše změnit. Příběh je napsán napínavě a má překvapivý závěr. Jsem ráda, že jsem si knížku přečetla:-)


Pět dílků pomeranče
zatím jsem ji nečetla

Broskve pro otce Francise 
Hrdinka románu Čokoláda Vianne Rocherová žije se svými dcerami a přítelem na hausbótu v Paříži. Jednou dostane dopis od již zemřelé kamarádky Armandy a na její žádost se vrací zpátky do Lansguenetu, kde se odehrával příběh z Čokolády. Za osm let od jejího odchodu se v městečku hodně změnilo, vyrostla zde muslimská čtvrť a bude spor odlišných kultur skutečně nevyhnutelný?  Komu má Vianne svým návratem pomoci? Zajímavé čtení, asi by se mi líbil i film. Knížce ještě předchází román Krysařovy střevíce – už ji mám v knihovně zamluvenouJ



Obrázky obálek knížek jsem si "půjčila" ze stránek knihovny /naučila jsem se vkládat odkaz/.

Modrá je barva vraždy
Je internetový svět skutečně takový, jak se jeví? Komu se dá věřit? - zajímavý příběh z dnešní doby:-)

5 komentářů:

  1. První knížku mám již dlouho i film jsem kdysi již viděla, ale ostatní neznám.Takže si píši do svého seznamu.Díky za inspiraci Zuzko.

    OdpovědětVymazat
  2. Zuzko, děkuji za knižní typy. Čokoládu jsem četla a podle tvého popisu asi i Ostružinové víno, ale dááávno...
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Zuzi, díky za tip na dobré knížky.

    OdpovědětVymazat
  4. Zuzko,jo,jo...tyhle knížky jsou moc pěkné čtení.Čokoládu jsem četla i druhý díl,ale už to nebyl ono:-)Ostružinové víno...taky se mi líbila...a Slaná vůně přílivu...zkusím se poptat v knihovně,díky za tip:-)
    S pozdravem Jitka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Zuzko, Čokoládu jsem kdysi viděla ale nelíbilo se mi to, tak ji určitě číst nebudu ale ostatní vypadají nadějně. Stejně se už dlouho chystám do knihovny tak asi některou z nich přihodím.
    Nejraději čtu historické detektivky od pana Vondrušky :-)) Trochu na nich ulítávám :-)))
    Máculka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana