pátek 31. května 2013

Končí květen 2013

Počasí v květnu 2013 poctivě dodržovalo staré pranostiky:
Studený máj, v stodole ráj.        V květnu nemá pastýřovi hůl oschnout.
Sluníčko pomáhalo naší vládě a ministrům šetřit prostředky ze státního rozpočtu - viz. můj příspěvek ze dne 25. května letošního roku.

Dnes už máme poslední květnový den a mám pocit, že Vánoce jsme slavili předevčírem, tak rychle mi těch pět měsíců uteklo.  Tento týden byl pracovně náročný a tak jsem velmi ráda, že je pátek a před námi první červnový víkend. Každý den nám tu prší a tak se v případech, kdy se na obloze objeví sluneční kotouč, snažíme sušit seno. Jsem zvědavá, zda to nakonec zvládneme a seno uklidíme, nebo zda manžel mokrou trávu odveze na skládku.
Ve středu jsem využila chvilky bez deště a pohrála jsem si s fotoaparátem. Když mne to bavilo nejvíc, došla mi baterie:-( a tak jsem vzala hrábě a šla na seno. Večer jsem si stáhla fotografie, ale na psaní příspěvku už nedošlo. Na radu kolegyně jsem si stáhla program GIMP na úpravu fotografií a v knihovně si půjčila literaturu k uvedenému softwaru. Tak budu mít o večerní zábavu postaráno:-)

Lampa je docela daleko od místa, kde jsem fotografovala a ještě jsem udělala výřez ze snímku.

I tady jsem zkoušela maximální přiblížení.

Neposedné vlašťovičky na vzdálené budově. Marně se poukouším, zachytit je v letu. Nad dvorkem máme hotové letecké manévry a když přijdu s aparátem, tak je obloha jako vymetená. Zatím se mi nepodařilo vyfotit ani jednu a už jsem to zkoušela několikrát.

Ale podařilo se mi zdokumenovat pilnou včelku, ještě tam byl čmelák, ale když jsem přišla blíž, tak uletěl. Včelka si aparátu nevšímala, ale "zapózovat" také nechtěla. Kariéra modelky ji nejspíš neláká a dává přednost své práci.

Takto nám kvete kalina japonská - viburnum plicatum.  
Někdo jí proděravěl okvětní lístky.

Kdo udělal z listů krajku? Na "příčinu" jsem přišla náhodou, když jsem zvětšila na notebooku fotografii.
Tak to je on, listový "červotoč":-)
 
Poupátka pivoněk jsou plné mšic.

Z větší dálky jsem zachytila cestovatele mravenečka.

A na květu bršlice pavouček pro štěstí:-)

Některé fotografie si nechám pro "strýčka příhodu":-)

Přeji hezký páteční večer, klidný a pohodový víkend. Zuzana








11 komentářů:

  1. A hele, taky vám tam úřadujou housenky:-)) Ale jsou to mrchy žravý, že:-))) Pivoňka nám letos vůbec poupata nenasadila, asi si řekla že v tý zimě to ani nemá cenu kvést:-)) Mšice nám zas pro změnu okupujou rybízy:-) Manévry u nás taky, a to kolikrát sedim na houpačce s prstem na spoušti, no oni snad mají nějaký protifoťácký radar:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ajko, já už si zjistila jak na housenky i mšice. Jenom musím počkat, až nebude chvíli pršet. Pivoňky máme červené, tmavě růžové a růžové. Vím i o bílé, ale ještě jsem nepoprosila majitele o odrytí - snad to stihnu letos. Manžel má z mé snahy o zachycení letícího ptáka jenom legraci:-). Už si zvyká, že začínám fotografovat - dnes mi i zavolal z osvěžovny, že kolem letí balón a já stihla udělat nějaké snímky. Chvíli před tím jsem byla venku, slyšela zvuky plynového hořáku, ale myslela jsem si, že soused něco vyrábí nebo opravuje. Ahoj Zuzana

      Vymazat
    2. To bude za chvíli jak u nás.... manžel už nebude říkat pojď se na něco podívat, ale pojď si něco vyfotit:-)))

      Vymazat
  2. Zuzko Ty máš den ode dne krásnější ty fotky!A super krajkový kytičky,housenka je po obědě!Obálka letí od včera.Hezký víkend M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marcelko, děkuji, však se také snažím a baví mne to:-) Já zase dneska na poště vyzvedla domluvenou knížku, kterou jsem objednala v úterý večer. A to je posílali z Ostravy:-) Víc budeš mít v mailu. ahoj Zuzana

      Vymazat
  3. Zuzko, moc pěkná reportáž ze zahrady. Fotky máš čím dál lepší.M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Maruško, moc děkuji a jsem ráda, že je můj částečný posun vidět:-) Motivuje mne to do budoucna:-) ahoj Zuzana

      Vymazat
  4. Fotečky sú kúzelné, veľmi pekné :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky - jsem si vědoma, že ve fotografování jsem začátečník (od loňského července), ale snažím se. ahoj Zuzana

      Vymazat
  5. Povedla se ti hezká fotka-vlaštovka je rychlík..:-D
    A "krajkové" listí na kalině mám taky..vrrr...:-( za chvilku zůstanou jen ožrané klacíky)
    hezký den přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Daško, však také píšu, že to byla šťastná a nečekaná náhoda. Kalinu stačí postříkat prostředkem proti "žravému" hmyzu - my použijeme stejný jako na mandelinku na bramborách - nechala jsem si poradit od odborníků. Kalina mne mrzí, ale jeden rok mi mandelinky ožraly i rajčata a papriky:( Ahoj Zuzana

      Vymazat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana