pondělí 26. listopadu 2018

FITZGERALD Helen

je autorkou úspěšných thrillerů pro dospělé i mládež, z nichž největšího věhlasu dosáhly romány Dead Lovely (2007, Smrtelně krásná), My Last Confession (2009, Poslední doznání), The Donor (2011, Dárce) nebo The Cry (2013, Pláč, Kniha Zlin 2017), který se dostal do nominace na ceny Not the Booker Prize deníku Guardian a Theakston´s Old Peculier Crime Novel of the Year, udělovanou nejlepším britským autorům v žánru krimi.
Helen FitzGeraldová těží ve svých knihách z vlastních profesních zkušeností, pracovala více než deset let jako sociální pracovnice u kriminální policie. Pochází ze třinácti dětí, vyrostla v australském státě Victoria, dnes žije s manželem a dvěma dětmi v Glasgow.
Zdroj životopisu: http://www.knihazlin.cz/autori/helen-fitzgeraldova


Pláč
Joanna a Alistair cestují se svým devítitýdenním synem Noahem do Austrálie, protože Alistair se potřebuje dostavit k soudu – usiluje o opatrovnictví své čtrnáctileté dcery Chloe z prvního manželství. Věří v úspěch své mise, má totiž v rukávu trumf – jeho bývalá žena má problémy s alkoholem. Tedy tak to vidí on. Malý Noah si evidentně let příliš neužívá, je podrážděný a k neutišení. Joanna si se situací neví rady, i ona je podrážděná, dá se říci na pokraji nervového zhroucení. A palubnímu personálu i některým cestujícím začíná docházet trpělivost. Atmosféra houstne, průšvih visí ve vzduchu. Spisovatelka Helen FitzGeraldová bravurně stupňuje napětí hned na úvodních stránkách knihy.  Když letadlo konečně po mnohahodinovém letu přistane a čtenář si myslí, že si může na chvíli vydechnout, je mu dáno poznat, že se mýlí.V pronajatém autě směřují Alistair a Joanna, s Noahem na zadním sedadle, do Geelongu, aby ukázali vnoučka babičce a užili si i vysněnou dovolenou. Australská mise se však znovu nečekaně komplikuje a čtenář se stává svědkem nejen policejního pátrání po zmizelém novorozenci a mediální hysterie, kterou případ vyvolá, ale také proměny, jíž pod tlakem extrémních okolností prochází vztah jeho rodičů.
(text je z internetu)


Virál
Lea a její adoptivní sestra Su jsou skoro stejně staré, ale odmalička představují naprosté protiklady: zatímco Lea je rebelka a prudká povaha, Su je vzorná dcera a příkladná studentka. Když se společně vydají na Mallorcu do prázdninového rezortu Magaluf, který je proslulý svými kluby a nevázaným nočním životem, má jejich matka Ruth starost především o Leu. Z výletu se ale nevrátí Su. Ta je na útěku, skrývá se, pronásledována strachem a výčitkami svědomí. Existuje video, na kterém je zachycena, jak v nočním klubu v opilosti provozuje sex hned s několika muži. A tohle video se nezadržitelně šíří po internetu. Ruth, matka obou dívek a úspěšná glasgowská soudkyně, zuří. Jak se něco takového vůbec mohlo stát? Jakou roli v celé věci sehrála Lea? Jak potrestat muže, kteří využili situace a Su takhle zneuctili? A dokáže svou milovanou dceru dostat zpátky domů, i když se Su brání jakémukoliv kontaktu a zametá za sebou stopy?
(text je z internetu)

Velmi čtivé knížky, jsem ráda, že mi je kamarádka půjčila:-), budu se těšit na další.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana