středa 13. září 2017

TREMAYNE Peter

vlastním jménem Peter Berresford Ellis, se narodil 10. března 1943 v anglickém Coventry ve Warwickshire, kde je možné doložit rodinu Ellisových až do roku 1228. Jeho matka pocházela ze staré sussexské rodiny saského původu. Není proto divu, že se vzhledem ke svým irským, skotským, velšským a bretonským předkům zaměřil na studium Keltů a keltské kultury. Tento obor vystudoval, ale rozhodl se pro novinářskou profesi. Své akademické vzdělání využil ve svých populárněvědeckých pracích, stejně jako v beletrii.
Peter Tremayne je pozoruhodný autor už tím, jak zdánlivě protichůdné zájmy se obrážejí v jeho dílech. Jeho práce odborné – příkladně o Keltech v Itálii a v Řecku, o postavení keltských žen, irské mytologii, keltské mytologii a další – a biografie literátů, kteří jej zaujali, spolu s beletrií v žánru fantasy a historickými romány vypovídají o spisovateli vskutku plodném, o autorovi nevídaného záběru. Dosud vydal 77 knih, 60 povídek a kromě toho publikoval četné přednášky a uveřejnil nepočítaně novinových článků. Pod pseudonymem Peter Tremayne vydal 37 knih, z nichž mu detektivní příběhy o sestře Fidelně, v nichž využil svých znalostí staroirského práva, vynesly velkou popularitu.
(text je z internetu)
Symbol smrti
„Triumf! Tremayne jako pozadí knih používá mnoho skutečných postav a událostí… čímž vdechuje světu starých Keltů život… Jeho romány jsou obdivuhodné.“ Mystery Scene „Příběhy sestry Fidelmy nás zavádějí do světa, který mohl vytvořit jen člověk dokonale obeznámený s keltskou historií – do tohoto světa se dosud žádný spisovatel detektivních příběhů nevydal. Ustupte, prosím, přichází výjimečná vyšetřovatelka, ocitající se ve zcela novém teritoriu.“ Peter Haining „Nade vši pochybnost jde o soupeře Ellis Petersové… prokreslenost historického pozadí je úžasná.“ Evening Standard „Cítím, že mám pro sestru Fidelmu slabost. Skvělé zápletky… stupňující se napětí… napsáno s přesvědčením a citem pro dobu děje, ovívá nás chlad historické autenticity. Románová řada, která si zaslouží pokračování.“ Jack Adrian „Strhující detektivka v rychlém tempu… Nelze odložit.“ Irish Democrat Symbol smrti, již sedmnáctá historická detektivka od Petera Tremaynea, kterou Vyšehrad připravuje k vydání, je vlastně čtvrtým právnickým případem sestry Fidelmy. Příběh se odehrává v Irsku v roce 666. Řeholnice a advokátka soudního dvora Fidelma stojí před dvěma záhadami. V zastrčeném opatství na jihozápadě Irska se ve studni najde bezhlavé ženské tělo. V jedné ruce svírá krucifix, k paži druhé ruky je přivázán pohanský symbol smrti. Na širém moři daleko od irských břehů se pod plnými plachtami plaví kupecká loď. Avšak posádka a náklad lodi zmizely, jako by je někdo odčaroval. Komu patří tělo ve studni a kam se poděla posádka? Je mezi těmito dvěma záhadami souvislost? Na pozadí keltské historie vypráví autor záhadný příběh plný intrik, nebezpečí a násilí.
(text je z internetu)

Zvon malomocného
Tremayne je historik zaměřený na studium Keltů a keltské kultury. Tyto vědomosti využívá i při psaní historických detektivek se sestrou Fidelmou Ve studeném tmavém lese je nalezena mrtvá mladá žena. Dítě, které měla hlídat, zmizelo a vypadá to, že už je nikdy nikdo neobjeví. Už to samo by rozlítilo Colgúa, krále Mumanu, neboť ke zločinu došlo na území jeho sídla. Když je ale uneseným dítětem syn jeho sestry Fidelmy, slavné irské advokátky, a bratra Eadulfa, je to událost, která vzruší celé království. Jaký je důvod tohoto zločinu? Chce se někdo pomstít Fidelmě a Eadulfovi? Nebylo by to s podivem, vždyť si nadělali při vyšetřování různých zločinů spoustu nepřátel. Fidelma je ve dvojím ohni, jak roste její hněv vůči únoscům, zmocňuje se jí čím dál hlubší pocit viny, že svého malého synka svěřila na starost někomu jinému. Hledá nitky, které by ji dovedly k řešení, a dlouho tápe. Teprve když podnikne kroky, kterými přímo ohrozí vlastní život, přijde celé záhadě na kloub.
(text je z internetu)

Holubice smrti
Čtenáři věrně sledující případy sestry Fidelmy a bratra Eadulfa opustili své hrdiny na církevním kongresu v burgundském městě Autun, kde bylo rozhodnuto o podřízení národních církví jedné univerzální řeholi. Zatímco v Autunu král trestal odhalené spiklence, oba detektivové se z Burgundska odebrali do dnešního přístavu Nantes a nasedli na irskou loď s úmyslem obeplout jižní pobřeží Bretaně a pak zamířit na sever, domů do Irska. Jejich loď však přepadli na pobřeží Bro Waroch, jednoho z malých jižních království na bretaňském jihu, piráti a Fidelma s Eadulfem stěží zachránili holý život. Na pobřeží v oblasti Morbihanu chce však Fidelma tvrdošíjně setrvat, dokud vraždící piráty neodhalí a nepotrestá. V cizím prostředí, v neznámých končinách, mezi lidmi mluvícími cizím jazykem, je to úkol mimořádně těžký, tím spíše, že jediným chatrným vodítkem pátračů je symbol holubice, namalovaný na pirátské lodi. Navíc, když v pevnosti Brilhag, kde se jim dostalo pohostinství, je, vzhledem panujícím sporům a nepřátelským a tajuplným vztahům podezřelý snad úplně každý. Fidelma tentokrát nejednou nasadí dokonce vlastní život, ale skutečného a jediného vraha v roli kapitána pirátské lodi - bílou holubici - nakonec odhalí, tentokrát k překvapení i toho nejzkušenějšího čtenáře Petera Tremaynea.
(text je z internetu)

Kalich krve
S každým dalším románem, v němž Eadulf a Fidelma řeší záhadné případy, v nichž není nouze o pikle, zrady a důmyslné vraždy, sledujeme i osudy hlavních hrdinů. V tomto příběhu hrozí, že se Eadulf s Fidelmou rozejdou. Fidelma si přeje zůstat u toho, co umí nejlépe, tedy věnovat se právu a jeho uplatňování. Eadulf by ovšem chtěl, aby spolu se svým malým synem žili poklidným rodinným životem v klášterní komunitě. Svým rozchodem oba strádají, ale každý umíněně trvá na svém. Nicméně podivná smrt v opatství Lios Mór si žádá přítomnost jich obou, neboť je král poslal, aby vyšetřili, jakým způsobem význačný učenec v Lios Mór zemřel. Strhující vyprávění „záhady zamčeného pokoje“ nabízí překvapivé a nečekané rozřešení.
(text je z internetu)

Jezdec věstí smrt
Zatím poslední z knih o sestře Fidelmě nás v životě hlavní hrdinky zavádí do doby, kdy ještě není vdaná. Fidelma je na cestě z Říma domů do rodného Irska a v Janově se za dramatických okolností seznámí s mnichem, který se právě vrací do odlehlého opatství Bobbia, v němž pobývá i Fidelmin stařičký irský učitel. Fidelma se rozhodne starého pána navštívit a k mnichovi a jeho společníkům se přidá, ale už cestou do kláštera je jejich skupinka ze zálohy přepadena záhadnými útočníky. Fidelma i ostatní vyváznou, ale pocit hrozby trvá i po příjezdu do Bobbia, kde Fidelmu její učitel varuje před blížícím se neznámým nebezpečím. K dyž je krátce poté starý pán zavražděn a následují i další úmrtí, Fidelma přísahá, že viníka najde. I v této knize čtenáře potěší Fidelmin břitký úsudek a logické vývody, kterými hrdinka mnichy v opatství uvádí opakovaně v úžas. Také zde ale vidíme Fidelmu coby mladou dívku, která k vlastnímu překvapení zjišťuje, že se jí velice stýská po mladém mnichovi Eadulfovi, s nímž se seznámila nějakou dobu předtím. A tak se musí vypořádat nejen se zmatkem ve vlastním nitru, ale také přijít na kloub spletitému spiknutí dříve, než bude pozdě.
(text je z internetu)


Rozhřešení vraždou (Absolution By Murder, 1994, česky 2004)
Rubáš pro arcibiskupa (Shroud for the Archbishop, 1995, česky 2012)
Nechte maličkých (Suffer Little Children, 1995, česky 2004)
Symbol smrti (The Subtle Serpent, 1996, česky 2014)
Pavoučí síť (The Spider's Web, 1997, česky 2016)
Valley of the Shadow (1998)
The Monk Who Vanished (1999)
Act of Mercy (1999)
Paní temnot (Our Lady of Darkness, 2000, česky 2005)
Hemlock At Vespers (2000) – soubor krátkých příběhů
Dým ve větru (Smoke in the Wind, 2001, česky 2007)
Opat s mečem (The Haunted Abbot, 2002, česky 2007)
Zlý úplněk (Badger's Moon, 2003, česky 2008)
Whispers of the Dead (2004) – soubor krátkých příběhů
Zvon malomocného (The Leper's Bell, 2004, česky 2008)
Pán duší (Master of Souls, 2005, česky 2009)
Modlitba za zatracence (A Prayer for the Damned, 2006, česky 2009)
Tanec s démony (Dancing with Demons, 2007, česky 2010)
Ztracený relikviář (Council of the Cursed, 2008, česky 2010)
Holubice smrti (The Dove of Death, 2009, česky 2011)
Kalich krve (The Chalice of Blood, 2010, česky 2012)
Jezdec věstí smrt (Behold A Pale Horse, 2011, česky 2013)
Sedmá polnice (The Seventh Trumpet, 2012, česky 2013)
Vykoupení krví (Atonement Of Blood, 2013 česky 2015)
Ďáblova pečeť (The Devil's Seal, 2014, česky 2016)
The Second Death (2015)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana