středa 22. března 2017

Pargeter Edith

* 28. 9. 1913 - + 14. 10. 1995
Edith Mary Pargeter je anglická spisovatelka welškého původu, autorka zejména historických a detektivních románů, bohemistka a překladatelka z češtiny. Po absovování gymnázia pracovala jako asistentka v lékárně, za 2.sv. války vstoupila do Královského námořnictva, jako „wrenka“( byla vyznamenána medailí Britského imperia za službu vlasti) a po odchodu z armády se začala věnovat psaní. Nikdy navštěvovala vysokou školu, byla samouk, Birminghamská Universita jí udělila čestný titul magistra.
Její první knihy byly válečné romány, těžily ze služby v armádě, nicméně výraznějšího ohlasu se dočkala v 60. letech historickou trilogií Nebeský strom, Zelená ratolest a Šarlatové zrnko a zejména se pak prosadila řadou historických detektivek s postavou bratra Cadfaela, napsanou pod pseudonymem Ellis Petersová.
Napsala pod různými pseudonymy (John Redfern, Jolyon Carr, Peter Benedict) více jak 70 knih a mimo to, protože si oblíbila jak Prahu, tak i naši kulturu a literaturu, se naučila dobře česky natolik že dokonce naše spisovatele překládala do angličtiny (např. Nerudu, Hrabala).
Celý svůj život v podstatě prožila v rodném kraji – v hrabství Shropshire, kde také zemřela v roce 1995 ve věku 82 let po mrtvici.
(text je z internetu)

Nebeský strom
Zřejmě nejúspěšnější historický román známé anglické autorky líčí na barvitém pozadí Anglie počátku 13. století umělecký růst i životní tragédii mladého sochaře a stavitele Harryho Talvace, obdařeného výjimečným nadáním i věrnou láskou milované Gilleis, opakovaně však stíhaného nemilosrdným osudem. Pargeterové se v dramatickém ději - rozvíjeném dále v románech Zelená ratolest a Šarlatové zrnko - zdařilo podat působivý příběh lásky a přátelství a zároveň vykreslit středověkou Anglii v široké škále jejích živých a přesvědčivých podob.
(text je z internetu)

Zelená ratolest
Druhá kniha trilogie, volné pokračování Nebeského stromu.
Mladý Harry Talvace, syn stavitele stejného jména, jenž ve službách Ralfa Isambarda postavil v Parfois velký chrám a byl svým žárlivým patronem poslán na smrt, byl vychován na dvoře velšského prince Llewellyna. Hluboko v srdci nosí touhu po pomstě, a když se zaplete do tragédie, jež postihla Llewellynovo manželství, vydá se sám na Parfois pomstít otcovu smrt. Na cestě se setká s dívkou Aelis, která mu ochotně pomáhá a je rozhodnuta čekat, až se z výpravy vrátí. Harry se s obávaným šlechticem utká, ale souboj nedopadne podle jeho představ. Když propadne kouzlu starého válečníka, události dostanou nečekaný spád, a po čase zjistí, že nepřátelství je stejně spletité jako láska a že bude muset své mínění o lordu z Parfois přehodnotit.

(text je z internetu)

Krvavé pole shrewsburské
Píše se rok 1399. Jindřich Bolingbroke z rodu Lancasterů se vrací z ročního exilu, k němuž jej přinutil král Richard II., nyní přemožený opozicí šlechty, a ujímá se trůnu jako Jindřich IV. Pozici nového krále však záhy začnou ohrožovat sílící pochybnosti o okolnostech Richardovy rezignace a Jindřichova nástupu na trůn, zatímco sever i západ Anglie se ocitají pod tlakem výpadů Skotů a Velšanů. Nepříznivá situace na velšské hranici, kde musí Jindřich čelit rostoucí moci odbojného knížete Owena, a stále ostřejší královy spory s jeho někdejším hlavním spojencem Jindřichem Percym z Northumberlandu nakonec dovedou oba hlavní aktéry až do čela znepřátelených táborů. Rozhodující bitva čeká obě strany v červenci 1403 poblíž západoanglického Shrewsbury.
(text je z internetu)

Svítání na západě
V prvním svazku románové tetralogie, zasazené do dramatické éry velšského středověku, rozvíjí známá britská prozaička životní příběh prvního velšského knížete Llewelyna, charismatického sjednotitele velšských panství v bouřlivém období bojů s anglickou korunou. Llewelyn, vnuk legendárního vládce gwyneddského panství Llewelyna Velkého (1173 - 1240), je odhodlán uskutečnit svůj sen o sjednocení země, dosud rozdělené na malá samostatná území, a prosazení její nezávislosti na rozpínavé anglické moci, v cestě za vytouženým cílem však stojí vedle silného protivníka a sporů mezi jednotlivými velšskými náčelníky i ambice jeho bratrů Owena, Davida a Rhodriho...
Podobně jako v předchozích prózách zůstává Pargeterová i v novém cyklu věrná dobovým faktům, čtenáře si však nepochybně znovu získá především barvitým historickým obrazem zalidněným množstvím skutečných i fiktivních postav, jejichž spletité vztahy se v autorčině podání spojují se širším dějinným příběhem velšského národního sebeuvědomování v mimořádně poutavý a přesvědčivý románový celek.

(text je z internetu)

Megotina svatba
Velký historický román autorky Nebeského stromu a detektivních případů bratra Cadfaela je zasazen do středověku, kdy byla instituce manželství chápána jako prostředek k nabytí moci. Vypráví skutečný příběh z první poloviny 13. století, kdy se desetiletý následník hraběte z Gloucesteru Richard zamiloval do stejně staré dcery svého poručníka a tajně se s ní oženil. Když manželé dospějí, musí se postavit panovníkově zlobě — král odmítne jejich sňatek uznat, protože kříží jeho politické záměry.
(text je z internetu)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu a za vložený komentář. Zuzana